Akkerlanen

Het Venetië

in Waalwijk

Er is door de commissie Naamgeving een verzoek ontvangen inzake straatnaamgeving plan Akkerlanen in Waalwijk. Er is gekozen om aansluiting te zoeken bij de naam Lido omdat deze naam onlosmakelijk verbonden is met dat gebied en de wijk een waterrijke omgeving wordt. De naam Lido komt uit Italië en bestaat uit een schoorwal gelegen in de Adriatische zee nabij Venetië. Er zijn 5 straatnamen gekozen die aansluiten bij dit waterrijke gebied: Lido, Venezia, Laguna, Adriatico en Murano.

Lido

Lido di Venezia (of kortweg Lido) is een plaats in de Italiaanse gemeente Venetië. De plaats ligt op de gelijknamige schoorwal Lido. Ten minste de helft van de Adriatische kant van het Lido di Venezia wordt gevormd door een zandstrand, waarvan een groot deel behoort tot de verschillende hotels. Deze omvatten het vermaarde Gran Hotel Excelsior en Grand Hotel des Bains, waar Thomas Manns klassieke roman “De dood in Venetië” zich afspeelt.

Venetië

is een stad in het noordoosten van Italië. Het is de hoofdstad van de regio Veneto en van de provincie Venetië. De stad is een belangrijke toeristische bestemming. Venetië staat wereldwijd bekend om zijn historische centrum met zijn vele kanalen. De stad vormde eeuwenlang de toegang van West-Europa tot de zijderoute en speelde een belangrijke rol in de Europese geschiedenis.

Laguna

Een lagune of strandmeer is een watervlakte tussen het strand en een schoorwal of strandwal aan zee. De lagune kan nog een open verbinding met de zee hebben, maar dat hoeft niet. Lagunes treft men ook aan bij sommige koraalriffen.

Adriatico

Mare Adriatico – Adriatische zee. Randzee van de Middellandse zee tussen het Apennijns Schiereiland en het Balkan schiereiland.

Murano

Murano wordt meestal beschreven als een eiland in de Lagune van Venetië, maar het is net als Venetië zelf een verzameling eilandjes die door bruggen aan elkaar verbonden zijn. Murano ligt ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van Venetië. Het is beroemd om zijn glaswerk.

klik voor vergroting:

×