Akkerlanen

Fietsen en wandelen

door het moeras

Van Lage Zwaluwe naar ’s-Hertogenbosch, via Waalwijk, loopt de Halve Zolenlijn. Ooit een spoorlijn die vooral gebruikt werd voor het vervoer van leer en aanverwante artikelen van en naar de Langstraat. Tegenwoordig een 51 kilometer lange fietsroute.

Een hoogtepunt op deze route is het gebied de Moerputten tussen Vlijmen en ’s-Hertogenbosch. Hier ligt de 600 meter lange Moerputtenbrug die in oktober 2006, na een grondige restauratie, als wandelpad werd geopend. Langs de route kom je nog tal van spoorhuisjes, spoorbruggen, diverse bankjes en informatieborden tegen.

Fietsen en wandelen door het moeras
Halve Zolenlijn

Halve Zolenlijn

verwijst naar de Waalwijkse schoenindustrie

De naam ‘Halve Zolenlijn’ verwijst naar de Waalwijkse schoenindustrie. De belangrijkste grondstoffen voor leer waren in deze regio namelijk van oudsher volop aanwezig: water, runderen en eikenbomen. Na de industriële revolutie groeide de schoenenindustrie naar een hoogtepunt. Tegenwoordig is Waalwijk vooral bekend vanwege de vele schoenenzaken.

 

In het Nederlands Leder en Schoenenmuseum in Waalwijk kun je nog steeds terecht voor een ‘Halve Zool’. Dat is een gevulde koek die eruitziet als het voorste stuk van een schoenzool. Maar die naar verluidt een stuk beter smaakt!

×