Akkerlanen

Een klein gebied

met een grote historie

Het gebied waar Akkerlanen wordt gebouwd kent een lange historie.  Zo grenst de wijk aan eeuwenoude natuurgebieden zoals het Hoefsven, Plantloon en de Loonse en Drunense Duinen. Ook het Postpad is een historische route. Dergelijke elementen blijven uiteraard behouden.

Een klein gebied met grote historie

Hoefsven

Het Hoefsven ontstond in 1651 nadat de Meerdijk doorbrak. Ook elders in het gebied vind je dergelijke vennen die ontstonden na een serie watersnoodrampen in de 17e eeuw. Kenmerkend aan het hele gebied is een afwisseling van weidse waterplassen en besloten bosgebieden. De Waalwijkers gebruiken overigens nog vaak de naam ’t Lido’ voor het Hoefsven. Dat was een uitgaansgelegenheid die tweemaal afbrandde en daarna niet meer werd opgebouwd.

Zwembad

In 1916 krijgt de Waalwijksche Zwemclub de mogelijkheid om het Hoefswiel, zoals het ven toen genoemd werd, te gebruiken als zwemfaciliteit. Acht jaar later presenteert de nieuw opgerichte Waalwijksche Zwemvereeniging de ‘Bad- en Zweminrichting aan den Hoefswiel’. Het wordt een groot succes: in de jaren dertig van de vorige eeuw komen er op topdagen wel 4000 bezoekers per dag. In 1954 wordt een nieuw openluchtzwembad aangelegd met de naam ‘Het Hoefsven’. In 2010 wordt dit zwembad vervangen door het overdekte Olympia zwembad.

Postpad

Het Postpad is een onverharde landweg die van oudsher zo genoemd wordt. De naam verwijst naar de vroegere postverbinding tussen Baardwijk en het zuiden. In 1807 werd het postwisselkantoor van Drunen namelijk overgeplaatst naar Baardwijk, waar het later de status van postkantoor kreeg. In 1927 lag er nog een akker ten noorden van de Hoefswiel die Postakker werd genoemd.

Een klein gebied met grote historie
Oude route

Oude route

Het pad ligt precies in het verlengde van de Hoefsteeg en sloot daar vroeger op aan. Ter plaatse werd bij de aanleg van de spoorlijn
Lage Zwaluwe - ‘s- Hertogenbosch een overweg gemaakt. Het gedeelte van het Postpad tussen de Hoefsteeg en de Drunenseweg is rond 1960 verdwenen door onder meer bebouwing aan de Bloemendaalweg.

Anno 2021 verbindt het Postpad de Vijverlaan en de Drunenseweg. Deze historische route wordt op een unieke manier opgenomen in de nieuwe woonwijk Akkerlanen.

×